Hovězí steak s pepřovou omáčkou a citronovým bramborem a pepřovou omáčkou z červeného vína

Doporučujeme nejprve přečíst celý recept a potom začít vařit :)

Suroviny pro 4 osoby:

Maso 800g ( steak dle nabídky Presto) – steaky o výšce 2cm!!! Pancheta 8 plátků Sůl, pepř

Omáčka: ingredience

Výpek z masa Máslo 3 cm cibule malá, nadrobno nakrájená česnek 1 stroužek nadrobno nakrájený větvička rozmarýnu, tymiánu, kdo chce, může i šalvěj červené víno 1 dcl aceto balsamico 2 pol.lžíce cukr 1 a ½ pol. Lžíce sůl na dochucení marinovaný pepř nebo mletý pepř hladká mouka 1 kávová malá lžička !!!

Citrónové brambory:

Brambory 6 ks , extravirgine olej - 6 pol.lžic a citron.šťáva - 1 pol.lžíce popř. víc, sůl na dochucení

Postup:

Nejprve uvařte brambory, ať se vše podaří. Oloupané překrojené brambory uvařte do měkka, slijte, rozšťouchejte metlou nebo pinzetou, dochuťte olejem, citron. šťávou a solí a přiklopené dejte na stranu a vyčkejte na hotové maso.

MASO-steaky o výšce 2cm vyndejte z lednice a připravte na pokojovou teplotu. SUCHOU!! pánev extrémně rozpalte, maso pokojové teploty řádně osolte opepřete a pokapejte olejem (klidně obyčejným). Maso dejte pokapanou stranou na rozpálenou pánev a vyčkejte dokud se samo neodlepí od pánve, popř. mu po minutě malinko pomozte. Otočte a po 20 sekundách stáhněte z plotny a přiklopte poklicí!!!! Cca po minutě přilejte k masu 3 pol.lžíce vody, musíte rychle a hned opět přiklopte. Cca. po minutě odklopte poklici, vložte maso na jinou pánev či plech. (výpek použijeme a maso na jiné pánvi či plechu dáme do trouby, rozpálené na 100stupňů, max. 120, když je maso vysoké 4cm a více). Maso bude v troubě cca 5min.

Omáčka: Do výpeku dáme máslo, nakrájíme na drobno cibulku, česnek, bylinky. Orestujte, zarestujte hl.mouku a zalijte vínem, rychle povařte, přidejte balsamico ocet, cukr, popř. trošku vody. 1minutu provařte a přeceďte přes cedníček. Promačkejte, co se dá a poté omáčku opepřete, popř. přidejte 1 kávovou lžičku marinovaného zeleného pepře a dochuťte solí. Do omáčky přilejte zbytek šťávy, co pustilo maso v troubě. Omáčka musí mít příjemnou hustou konzistenci, aby se dala lžící nazdobit na talíř.

Podává se: doprostřed talíře l hromádka brambor, okolo na ozdobu omáčka, MASO položte nejprve na ubrousek, poté položit na brambory! Zbytek omáčky do servírovací nádoby, ať si každý přidá, dle své chuti.

Moderní pokrm výborně ochucený a nazdobený – těšíme se na vaši další návštěvu.