Jak připravit dobrý steak

Ideální maso: Vysoký roštěnec, rumpsteak, svíčková, Maso o výšce 3cm

Postup:

Rozpalte suchou pánev na maximum.

Steak v pokojové teplotě důkladně osolte, opepřete a potřete olejem

Maso položte na rozpálenou pánev, plotnu mějte stále naplno, a počkejte až se maso pustí nebo bude hezky opečené cca 2-3min.
Poté steak otočíme, počkáme cca. 1minutu (v případě 2ks 2min, 4ks=4min), pánev vypneme, přiklopíme poklicí a necháme 1min odpočinout (2ks 40sekund, 4ks=30sekund).
Poté v rychlosti podlijeme cca. 4 pol.lžícemi vody (doporučuji do skleničky, aby to bylo rychlé) a ihned přiklopíme.
Počkejte cca. 5min (3-4ks masa = 6min) a steak je hotový.

Pokud bude maso silnější cca. 3,5 - 4cm , dejte maso i s pánví (poté co si odpočinulo pod poklicí) do trouby rozpálené na 120stupnů cca. na 6min do trouby.

Maso před podáním na talíř nechte cca. 10sekund odkapat na papír.ubrousku. Výpek můžete povařit se smetanou min 31%, dochutit pepřem a je hotovo.